Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag de voormalige belastingadviseur van Guus Hiddink een werkstraf van 160 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden opgelegd wegens belastingfraude met de aangiften van de voetbaltrainer.

Die straf is lager dan de 15 maanden cel die de aanklager twee weken geleden eiste. Ook wijkt de straf af van de 45.000 euro boete met acht maanden voorwaardelijke celstraf die de rechtbank eerder oplegde.

Gesjoemel met woonplaats en beleggingen
Volgens het hof hielp S. van der B. Hiddink inkomstenbelasting te ontduiken door in de aangiftes over 2002 en 2003 ten onrechte België als woonplaats van de coach te vermelden.

Ook is volgens het hof bewezen dat hij de toenmalige PSV-trainer hielp bij het afwentelen van privé geleden beleggingsverliezen op een bedrijf van Hiddink, over 2001 en 2003. Daardoor werd de vennootschapsbelasting een stuk lager. Het hof vindt niet bewezen dat ook in 2001 en 2002 de inkomstenbelasting werd ontdoken.

OM teleurgesteld
Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het jammer dat het gerechtshof geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf heeft opgelegd, juist omdat deze zaak zich er goed voor leende, aldus de advocaat-generaal.

Het gerechtshof kwam op een veel lagere straf uit dan geëist omdat Van der B. nooit eerder is veroordeeld en het belastingnadeel niet precies is vast te stellen. Verder hield de man persoonlijk niet veel aan het gesjoemel over en werd hij in het kielzog van Hiddink door extra veel publiciteit getroffen.

Alleen boete
De trainer zelf werd door de rechtbank in februari 2007 veroordeeld tot zes maanden cel voorwaardelijk en 45.000 euro boete. Hij ging niet in beroep.

Bron: www.rechtennieuws.nl 5 maart 2009