De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft 1 december een 35-jarige man uit Boxmeer veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor het veroorzaken van een ongeval.
De verdachte remde als bestuurder van een personenauto op 24 februari 2008 in Sint Anthonis niet tijdig af en week niet voldoende uit waardoor een botsing met een taxibus ontstond. Een 16-jarige inzittende van zijn voertuig is overleden en een andere inzittende raakte zwaar gewond.

De rechtbank is van [url]oordeel[/url] dat de verdachte aanmerkelijke schuld heeft aan het ongeval. Hij had gedurende zes a zeven seconden vrij zicht op de stilstaande taxibus. Hij heeft de bus, waarvan de achterverlichting, alarmlichten en binnenverlichting aan waren, echter niet gezien. De verdachte heeft zelfs niet geremd en is niet uitgeweken. Alhoewel de bus op een ongelukkige plaats stil stond (op de rijbaan buiten de bebouwde kom, midden in de nacht, minuten lang, in een landelijke omgeving zonder straatverlichting) mocht van de verdachte de noodzakelijke oplettendheid worden verwacht.

De ontzegging van de rijbevoegdheid is opgelegd voor de duur van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De verdachte is eveneens veroordeeld tot het betalen van de gevorderde schadevergoeding van 250 euro. De rechtbank beseft dat geen enkele straf de slachtoffers en de nabestaanden met het aangerichte leed zal kunnen verzoenen.

Bron: www.rechtennieuws.nl, 3 december 2008