Het gerechtshof ’s-Gravenhage heeft op 13 februari uitspraak gedaan in de strafzaken tegen vier verdachten in de zogenaamde Delftse ‘Pinkzaak’. Het hof heeft twee verdachten tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. De twee andere verdachten zijn vrijgesproken.

In de Delftse Pinkzaak ging het met name om intimidatie, bedreigingen, gijzeling en mishandelingen van een in Delft woonachtige student en zijn vriendin in de periode van juli 2005 tot augustus 2006. Bij een gewelddadige overval op 29 mei 2006 in Delft werd de pink van deze student afgeknipt en een deel van het haar van zijn vriendin afgesneden.

Het hof komt gedeeltelijk tot andere uitspraken dan de rechtbank. De rechtbank sprak drie verdachten vrij en veroordeelde de vierde verdachte tot acht jaar gevangenisstraf.

Omdat het gerechtshof in de zaak van de vierde verdachte uitgaat van medeplichtigheid in plaats van medeplegen heeft het hof een lagere straf opgelegd dan de rechtbank. De verdachte is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. In hoger beroep heeft het hof een verdachte, die door de rechtbank aanvankelijk was vrijgesproken, veroordeeld inzake het uitlokken van de gewelddadige overval tot een gevangenisstraf van zes jaar.

Het hof heeft de overige door de rechtbank vrijgesproken verdachten wegens gebrek aan bewijs eveneens vrijgesproken.

Bron: www.rechtennieuws.nl 17 februari 2009