De Amsterdamse rechtbank heeft vandaag de 20-jarige R.S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar omdat hij op 10 november 2007 op het Koningsplein te Amsterdam een toen 19-jarige jongen heeft doodgestoken.

Hoewel verdachte steeds heeft ontkend is hij op basis van getuigenverklaringen en technisch bewijs (op het mes van verdachte is bloed van het slachtoffer aangetroffen) door de rechtbank veroordeeld. Anders dan de eis van de officier van justitie heeft de rechtbank geen TBS opgelegd. Het Pieter Baan Centrum had mede door gebrek aan medewerking van verdachte ook niet tot een dergelijke maatregel geadviseerd.

Bij de strafmotivering is opgenomen dat er voor verdachte geen enkele aanleiding bestond om het slachtoffer te steken. Een langdurige gevangenisstraf is mede opgelegd om de maatschappij tegen verdachte te beschermen. Er zijn immers aanwijzingen voor zwakbegaafdheid en persoonlijkheidsproblematiek, maar verdachte weigert mee te werken aan rapportage over zijn persoonlijkheid. Daardoor frustreert hij een mogelijke behandeling voor die problematiek.

De door de nabestaanden ingediende vordering benadeelde partij is bijna geheel toegewezen.

Bron: www.rechtennieuws.nl, 19 december 2008