Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft een 63-jarige man uit Zeeland (Noord-Brabant) een taakstraf opgelegd van 180 uur voor verkiezingsfraude gepleegd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. De man was in 2008 hiervoor al veroordeeld, maar het hof moest van de Hoge Raad de straf opnieuw bepalen, omdat deze in de uitspraak van 2008 onvoldoende gemotiveerd was.

Op 18 januari 2008 veroordeelde het hof de man voor verkiezingsfraude in de vorm van manipulatie van/met de stemcomputer tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De man ging met succes in cassatie tegen de strafoplegging en de Hoge Raad wees de zaak voor een nieuwe strafoplegging terug naar het hof. De bewezenverklaring uit 2008 is wel in stand gebleven en onherroepelijk geworden.

Het hof heeft vandaag geoordeeld dat de man door zijn handelwijze het belang van een eerlijke democratische gemeenteraadsverkiezing heeft miskend. Hij heeft daarbij het vertrouwen van de inwoners van zijn gemeente – die hij in de gemeenteraad zou moeten gaan vertegenwoordigen – beschaamd. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit