De staatssecretaris van Financiën heeft een vrouw uit Helmond terecht ontslagen na een arbeidsgeschil met de Belastingdienst. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Hertogenbosch vandaag geoordeeld.

De staatssecretaris van Financiën besloot de vrouw in maart 2012 op staande voet te ontslaan bij de Belastingdienst naar aanleiding van onderzoek door de FIOD-ECD. De vrouw vroeg de bestuursrechter op 16 mei een voorlopige voorziening te treffen en haar weer aan het werk te laten gaan. Na aanvang van de behandeling op 5 juni is de bestuursrechter die de zaak behandelde gewraakt. Nadat het wrakingsverzoek is toegewezen, is de inhoudelijke behandeling overgenomen door een andere bestuursrechter.

Standpunt staatssecretaris

Volgens de staatssecretaris heeft de vrouw de geheimhoudingsplicht geschonden door de inhoud van een interne memo per sms aan een belastingplichtige door te spelen en maakte ze ten onrechte gebruik van de bevoegdheid als medewerker van de Belastingdienst om niet zakelijke redenen de systemen te raadplegen. Daarnaast heeft ze fiscale werkzaamheden verricht voor derden, zonder dat aan haar werkgever te melden. De gedragingen van de vrouw hebben zo ernstig inbreuk gemaakt op haar integriteit en betrouwbaarheid, dat het onvoorwaardelijk ontslag evenredig is aan het verweten plichtsverzuim.

Standpunt vrouw

Volgens de vrouw is het strafontslag onevenredig en heeft de staatssecretaris het besluit onvoldoende gemotiveerd. De vrouw voerde onder meer aan dat ze geen direct voordeel had bij het doorsturen van de informatie uit de memo en dat ze niet uit nieuwsgierigheid maar uit behulpzaamheid in de systemen keek. Daarnaast zou de staatssecretaris slechts in algemene zin voorlichting hebben gegeven over verboden gedragingen, zodat ze niet wist dat haar gedragingen tot ontslag zouden leiden.

Oordeel rechtbank

Volgens de voorzieningenrechter heeft de staatssecretaris zijn besluit voldoende en op basis van zorgvuldig onderzoek gemotiveerd. Daarnaast heeft de staatssecretaris voldoende aannemelijk gemaakt dat ambtenaren bij de Belastingdienst regelmatig voorlichting krijgen, waarbij expliciet wordt aangegeven dat het schenden van de geheimhoudingsplicht tot strafontslag leidt.
Over de per sms doorgespeelde informatie oordeelt de voorzieningenrechter dat er sprake is van ernstig plichtsverzuim. Deze gedraging rechtvaardigt op zichzelf al de disciplinaire straf van onvoorwaardelijk ontslag. Van een Belastingdienstmedewerker mag te allen tijde worden verwacht zich te onthouden van het verstrekken van informatie over een onderzoek bij een belastingplichtige. De staatssecretaris heeft zich terecht op het standpunt gesteld dat de vrouw door de sms te sturen de geheimhoudingsplicht heeft geschonden.
Daar komt nog bij dat de vrouw de belastingaangiftes voor familie, vrienden en anderen heeft verzorgd, zonder hiervan melding te doen bij haar werkgever en dat ze voor privédoeleinden informatie heeft geraadpleegd in de systemen van de Belastingdienst. De bestuursrechter vindt de gedragingen van de vrouw zo ernstig dat de staatssecretaris de vrouw op staande voet mocht ontslaan en wijst het verzoek af om een voorlopige voorziening te treffen.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit