Een 43 jarige man uit Den Haag moet zich op 12 februari 2009 voor de politierechter in Amsterdam verantwoorden voor zijn dreigmail aan de Amsterdamse advocaat Spong. De man werd 31 januari door de politie Haaglanden aangehouden, nadat de heer Spong aangifte had gedaan van smaad, chantage en bedreiging.

Op 21 januari beval het gerechtshof in Amsterdam het openbaar ministerie om de heer Wilders te vervolgen voor aanzetten tot haat en belediging van een groep mensen. Advocaat Spong was één van de acht klagers die de vervolging bij het Gerechtshof had afgedwongen. De Amsterdamse advocaat ontving vorige week honderden e-mails.

In één van de e-mails dreigde de 43 jarige man een brief te openbaren als de heer Spong geen excuses aan de heer Wilders zou maken. Ook zou de heer Spong moeten afzien van de zaak tegen Wilders. De heer Spong deed hierop aangifte van smaad, chantage en bedreiging.

De 43-jarige gaf bij de rechter-commissaris toe dat hij de e-mail naar de heer Spong verstuurde. Hij verklaarde de consequenties van zijn handelen op het moment van schrijven niet te overzien en betuigde spijt. Het zou volgens hem niet nogmaals gebeuren.

De man werd afgelopen zaterdag 31 januari door de politie in zijn woonplaats Den Haag aangehouden en in verzekering gesteld. Volgens de rechter-commissaris zijn de feiten onvoldoende om hem langer vast te houden. Hij is hierop heengezonden. De man moet zich wel op 12 februari 2009 op een snelrechtzitting voor de politierechter verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie neemt de dreigende toon in de e-mails aan de heer Spong uitermate serieus en heeft een onderzoek ingesteld. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bron: www.rechtennieuws.nl 4 februari 2009