Tot afgelopen dinsdag gingen in Nederland 8012 bedrijven failliet, 88 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit rechtbankcijfers die de NOS heeft opgediept.

Nog nooit gingen in een jaar zoveel bedrijven failliet. De bouw, de autohandel, de detailhandel en de industrie werden het zwaarst getroffen.

Utrecht
Het hele jaar was al duidelijk dat het aantal faillissementen hoger zou uitkomen. Uit onderzoek van Dun & Bradstreet over het derde kwartaal bleek deze week al dat in Utrecht de stijging van het aantal bankroeten het grootst is. 

Ook Zeeland en Gelderland zijn zwaar getroffen. Drenthe had in het derde kwartaal de kleinste stijging van het aantal faillissementen.

Veel kleine en middelgrote bedrijven zijn failliet gegaan. Omdat uitkeringsinstantie UWV soms het laatste salaris van de werknemers betaalt, heeft het volgens de NOS nu opgeteld een claim van 312 miljoen euro op de failliete bedrijven.

DSB
Ook voor een aantal befaamde bedrijven viel in 2009 het doek. De ondergang van DSB Bank trok de meeste aandacht. Ook het faillissement van de duurzame investeerder Econcern, autoimporteur Kroymans en zorgbedrijf Meavita veroorzaakten veel ophef.

In de financiële sector vielen daarnaast de faillissementen van effektenhuis Van der Moolen en Palm Invest op. Vanwege de betrokkenheid van BN’er Marco Borsato zorgde het bankroet van The Entertainment Group voor opschudding.