Rechters leggen steeds zwaardere straffen op voor moord en doodslag, blijkt uit onderzoek dat de Volkskrant vandaag heeft gepubliceerd. De redactie van Rechtspraak.nl sprak hierover met Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak.
Heeft het u verrast dat rechters de laatste jaren zwaarder zijn gaan straffen?
Van den Emster: “Integendeel, het is een bevestiging van wat we al wisten uit eerder onderzoek. Kennelijk zet de trend zich door.”
Vindt u dat een goede ontwikkeling?
“Ik heb geen oordeel over de straffen die rechters opleggen in individuele zaken. De strafrechter is niet alleen als enige bevoegd om te oordelen, maar ook de enige die dat kán; onpartijdig en onafhankelijk oordelen na zorgvuldige bestudering van de zaak. Ik neem dan ook aan dat een bepaalde straf in een moordzaak, of die nu hoger of lager uitvalt, in dat geval passend is.”
Maar vorig jaar heeft u op een congres van het JOVD kritische kanttekeningen geplaatst bij de maatschappelijke roep om strengere straffen. De recidive zou niet verminderen terwijl de tenuitvoerlegging van lange celstraffen de samenleving wel veel geld zou kosten, zei u toen.
“Wat u zegt, is juist: het kost veel en levert weinig op. Wat ik toen geprobeerd heb aan te geven, is dat het publieke debat over strenger straffen vooral op basis van emoties gevoerd wordt. Veel mensen dénken dat rechters lage straffen opleggen, maar in de praktijk blijkt dat rechters strenger geworden zijn. Dat blijkt nu ook weer uit het Volkskrant-onderzoek. Als rechters tegemoet komen aan de roep om strengere straffen, waarom willen we dan nóg hoger straffen, ook al levert dat niks op?”
Hoe verklaart u de stijging in de strafmaat voor moord- en doodslagzaken?
“We weten natuurlijk niet zeker of de ernst van de zaken door de jaren heen gelijk is gebleven. Maar als we daar vanuit gaan, dan kun je concluderen dat rechters nu relatief zwaardere straffen opleggen dan enkele jaren geleden. De rechterlijke macht luistert naar geluiden uit de samenleving, en handelt daar naar.” Lees meer
Bron: Rechtspraak.nl