Vandaag heeft de meervoudige strafkamer van de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak van vijf van zeeroof verdachte Somalische mannen. De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd variërend van viereneenhalf tot zeven jaar.

Onder meer betrof het de verdenking dat de mannen het Zuid Afrikaanse zeiljacht Choizil hadden overvallen. Zij zijn in november 2010 in de Somalische wateren aangehouden door de Nederlandse marine. Daarna zijn zij ter berechting overgebracht naar Nederland.

Drie verdachten zijn schuldig bevonden aan het plegen van een “kale” zeeroof. Daarmee wordt bedoeld het (zwaar) bewapend met boten de volle zee opgaan met de bedoeling een schip te kapen. Daarbij is overwogen dat het feit dat (nog) niet daadwerkelijk tot kaping was overgegaan slechts te danken is aan de Nederlandse marine die op tijd heeft ingegrepen.

De beantwoording van de bewijsvraag omtrent de betrokkenheid van de verdachten bij de gewelddadigheden tegen de Choizil was complex, omdat alle verdachten pas twee weken daarna zijn aangehouden. Deze betrokkenheid is slechts bij twee van de verdachten vastgesteld. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit