De procureur-generaal van het parket bij de Hoge Raad Jan Watse Fokkens waarschuwt in het jaarverslag van de Hoge Raad voor de consequenties van de hoge werkdruk in de Rechtspraak. “Zo boet je in op kwaliteit en dat zul je op termijn terugzien in het werk van de rechter”, stelt Fokkens, die voorspelt dat er over een aantal jaar een parlementaire enquête over de politieke aansturing van de rechtspraak zal komen. In hetzelfde jaarverslag roept president van de Hoge Raad Geert Corstens de lidstaten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) op zich neer te leggen bij de uitspraken van dit Hof.
Hoge werkdruk
In het jaarverslag van de Hoge Raad dat vandaag verschijnt, staan interviews met onder meer de president en de procureur-generaal van het parket. Procureur-generaal Fokkens spreekt zijn fundamentele zorg uit over de hoge werkdruk die de afgelopen jaren op de Rechtspraak is afgekomen: door interne reorganisaties, een reeks verbetervoorstellen en een 'enorme hoeveelheid nieuwe wetgeving'. “Goede rechtspraak houden we niet zonder aandacht en zorg voor kwaliteit en die is er, vind ik, onvoldoende”, aldus Fokkens. “De situatie wordt nijpender, want wat dreigt is een combinatie van te hoge werkdruk met het gevoel dat je als rechter je werk niet kunt doen zoals je vindt dat je dat zou moeten doen.”
Parlementaire enquête
Fokkens vergelijkt de situatie in de rechtspraak met die in het onderwijs. “Ik begin te vrezen dat wij over een aantal jaren een parlementaire enquête over de Rechtspraak zullen krijgen en dat dan ook de conclusie net als in het onderwijs zal zijn: 'de politiek hield te weinig afstand en wilde te veel sturen, er zijn te veel weinig doordachte regelingen en veranderingen ingevoerd die de kwaliteit van de Rechtspraak niet ten goede zijn gekomen'.” Fokkens pleit ervoor meer tijd voor nascholing in te ruimen: “Er verandert zoveel in het recht dat de rechter op zijn minst 10 procent van zijn werktijd beschikbaar zou moeten hebben om de direct voor zijn werk belangrijke ontwikkelingen in en rond de Rechtspraak bij te houden.” Ook vindt hij dat voor de invoering van vernieuwingen voldoende geld beschikbaar moet zijn.
Europese mensenrechten
President van de Hoge Raad Geert Corstens wijst in zijn interview op enkele positieve trends in de Rechtspraak, zoals de grotere snelheid waarmee rechtszaken worden afgehandeld en de grotere openheid richting media en de samenleving. Een internationale noot kraakt Corstens over de positie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). “Het Hof heeft een enorm capaciteitsprobleem”, aldus Corstens. “Het bedient 47 lidstaten met 800 miljoen inwoners. Het heeft eenvoudigweg te weinig middelen om alle klachten adequaat af te handelen.” Het gaat hierbij om serieuze mensenrechtenschendingen, benadrukt Corstens. Een extra probleem is dat er bij nationale overheden soms weerstand bestaat tegen beslissingen van het EHRM. “De oplossing voor de problemen van het Hof moet echt komen van de lidstaten”, stelt Corstens. “Die moeten zelf de mensenrechten respecteren en ook druk uitoefenen op andere lidstaten die daar steken laten vallen.”
Bron: Rechtspraak.nl