Peter R. de Vries mag met een verborgen camera gemaakte opnamen onder voorwaarden wel uitzenden in een programma over huurmoord. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag (22 mei 2012) besloten.
Verborgen camera
Twee jonge mannen hebben aan De Vries opnamen op een USB-stick aangeboden die een van hen met een verborgen camera had gemaakt. De opnamen betreffen een gesprek met iemand die hem opdracht tot het plegen van een moord (tegen betaling) had gegeven. SBS heeft het gesprek van De Vries met de jonge mannen die hem de opnamen aanboden, heimelijk opgenomen. De Vries en SBS willen de opnamen op de USB-stick en de opnamen van SBS gebruiken in een televisieprogramma over huurmoord.
De twee jonge mannen hebben hier bezwaar tegen. Volgens het hof heeft De Vries door kennis te nemen van de opnamen op de USB–stick van de opdracht tot huurmoord ook kennis gekregen van een ernstige misstand die uitzending van die beelden rechtvaardigt. De in het geheim opgenomen gesprekken tussen De Vries en de jonge mannen, waarin naar voren komt hoe de twee jonge mannen de door hen gemaakte opnamen te gelde wilden maken, beschouwt het hof als een ‘matter of public interest’. Ook de opnamen van die gesprekken kunnen worden gebruikt in het programma over huurmoord.
Voorwaarden
Door het hof worden wel beperkingen aangebracht die gebaseerd zijn op de bescherming van de privacy van de jonge mannen. Het hof verbiedt de uitzending voor zover de jongemannen herkenbaar in beeld komen of hun werkelijke namen worden gebruikt. Met deze beslissing vernietigt het hof de uitspraak van de rechtbank. De rechtbank verbood De Vries en SBS de beelden in het televisieprogramma te gebruiken, mede vanwege de veiligheid en privacy van de mannen. Het hof heeft in hoger beroep een andere afweging gemaakt tussen de privacy enerzijds en de vrijheid van meningsuiting van De Vries en SBS anderzijds.
Bron: Rechtspraak.nl