De afgelopen twee jaar is te veel betaald voor overnames. Dat blijkt uit de eerste fusie- en overnamebarometer van accountants- en adviesconcern PricewaterhouseCoopers (PwC), die vrijdag is gepubliceerd.
Van de ruim honderd Nederlandse fusie- en overnamespecialisten die aan het onderzoek meewerkten, vindt 71 procent de overnameprijzen te hoog. “Logisch”, aldus Peter van Mierlo van PwC. “In de afgelopen jaren is er te vaak gedacht dat het eigenlijk niet verkeerd kon. Anders gezegd, het normale economische risico werd niet in de prijs verwerkt.”
Gezien de huidige economische omstandigheden verwacht 89 procent van de specialisten dat de overnameprijzen zullen dalen. Die verslechterde economische situatie zal volgens een meerderheid (58 procent) echter ook leiden tot een (sterke) daling van het aantal fusies en overnames in het komende jaar.
“In tijden van recessie geven ondernemingen prioriteit aan de soliditeit van hun balans en liquiditeitspositie boven fusies en overnames”, aldus Van Mierlo. Ook speelt mee dat in veel sectoren net een overnamegolf is geweest.
Gewilde sectoren zijn de energiesector en de gezondheidszorg (28 procent), gevolgd door de farmaceutische industrie (21 procent) en industrie en technologie (19 procent). De bouw en het onderwijs (4 procent) en pensioenfondsen en verzekeraars (1 procent) kunnen nauwelijks op belangstelling rekenen.
De Benelux wordt door bijna de helft van de respondenten gezien als meest interessante regio voor transacties. De interesse voor West-Europa, Oost-Europa en Azië ligt tussen de 23 en 27 procent. Noord- en Zuid-Amerika kunnen met respectievelijk 17 en 12 procent rekenen op aanzienlijk minder animo.
Bron: www.rechtennieuws.nl, 19 december 2008