De strafkamer van het gerechtshof in Den Haag heeft op 9 augustus 2011 in hoger beroep hoge straffen opgelegd aan jeugdige overvallers. Twee verdachten hebben respectievelijk 6 en 7 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. De jongens van toen 19 jaar hebben in 2009 in Den Haag en omstreken gewapende overvallen gepleegd op een benzinestation, een winkel en een restaurant. Ook hebben ze tot 3 maal toe het misdrijf van voorbereiding tot het plegen van een overval gepleegd. De jongens waren voorzien van bivakmutsen en een neppistool en in één geval ook van een stok en een mes.

Het Haagse gerechtshof heeft een derde mededader, die destijds nog minderjarig was, naast jeugddetentie van 24 maanden een zogenaamde Gedrags Beïnvloedende Maatregel (GBM) opgelegd. Werkt de verdachte daar niet aan mee, dan zal hij in plaats daarvan alsnog 12 maanden jeugddetentie krijgen.

De hoge straffen vindt het hof passend uit oogpunt van vergelding en omdat de slachtoffers zeer ernstig werden bedreigd en hen grote angst is aangejaagd. Daarnaast wil het Hof met deze straffen voorkomen dat de daders wederom de fout in gaan (speciale preventie) en dat anderen zulke feiten gaan plegen (generale preventie). Het hof heeft wel laten meewegen dat het gaat om jeugdige daders die in een korte tijd hun misdaden hebben begaan (2 tot 6 weken). Ze handelden onbezonnen, de buit was relatief gering, er is heel beperkt fysiek geweld gebruikt en de slachtoffers zijn niet lichamelijk gewond geraakt. Ook hebben de daders in hoger beroep volledig bekend en spijt betuigd. Een van hen zal in het kader van een project met een slachtoffer in gesprek gaan. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit