Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie ziet geen enkele reden notarissen in deze economisch zware tijden financieel te steunen. Ze beseft dat sommige notarissen het moeilijk hebben. Maar bij marktwerking en goed ondernemerschap hoort volgens Albayrak ook “het risico van tegenvallende omzet en de consequenties daarvan”.

Ze stelde dat dinsdag 21 april op een symposium van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). Albayrak vindt wel dat notarissen net als andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) een beroep moeten kunnen doen op het steunfonds voor het MKB. Het is volgens de staatssecretaris onterecht dat notarissen daarvan nog steeds zijn uitgezonderd. Ze zal dit daarom aankaarten bij haar collega’s van Economische Zaken en Financiën.

De KNB liet begin deze maand weten dat de economische crisis het notariaat hard treft. Vooral kantoren die het van vastgoedtransacties moeten hebben, hebben het moeilijk. Volgens de beroepsorganisatie staan er ongeveer duizend banen op het spel in de branche. Vanuit het notariaat is ervoor gepleit weer vaste tarieven in te voeren of voor bepaalde handelingen leges te heffen.

Albayrak voelt daar niets voor. “Een overheid die op de stoel van de ondernemer gaat zitten en de prijs vaststelt, is niet het juiste medicijn. Laat staan dat we teruggaan naar de situatie voor 1999 toen de KNB de tarieven bepaalde”, zei ze. De staatssecretaris constateerde dat de markt vastzit en dat er weinig omzet is. “Om in deze omstandigheden het hoofd boven water te houden, komt het aan op economische vaardigheden als kostenbeheersing, kantoormanagement, efficiency, klantenwerving en het bepalen van een juiste prijs.”

Bron: www.rechtennieuws.nl 27 april 2009