De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft een 44-jarige man uit Eindhoven onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar voor doodslag en een poging daartoe. Daaraan ging een poging tot diefstal van hennepplanten vooraf.

Een 22-jarige man uit Grave kreeg een gevangenisstraf van zeven jaren opgelegd voor de poging tot diefstal van de hennepplanten, gevolgd door het geweld waarbij een man overleed.

Beide verdachten braken op 9 januari 2008 in Eindhoven in in een woning om hennepplanten weg te nemen. Een groot deel van de planten hadden zij al afgeknipt en in vuilniszakken klaargezet toen twee andere mannen, gewaarschuwd door het gsm-alarmsysteem, poolshoogte kwamen nemen. De 44-jarige verdachte schoot een van de mannen van dichtbij dood.

De verdachten namen deel aan een buitengewoon gewelddadig verlopen diefstal, waarbij midden in een woonwijk, ook op straat, meerdere schoten zijn gelost. De rechtbank legde de 44-jarige verdachte de langst mogelijke tijdelijke gevangenisstraf op. Daarbij heeft de rechtbank onder meer meegewogen dat hij in 1998 tot een gevangenisstraf van tien jaar is veroordeeld voor doodslag op zijn partner.

Bron: www.rechtennieuws.nl 5 maart 2009