De zaken van twee vermeende leden van de zogenoemde Hofstadgroep, Mohamed F.B. en Yousef E., moeten over. De Hoge Raad vindt de bewijsvoering wat betreft deelneming aan een terroristische organisatie niet voldoende onderbouwd. Mohamed F.B. en Yousef E. werden in 2010 beiden veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf. De veroordelingen van Jason W., Ismail A. en Mohamed El M. en Nouriddin el F. blijven in stand.
Leden van de Hofstadgroep troffen elkaar in 2003 en 2004 in de woning van Mohammed B., de latere moordenaar van Theo van Gogh. Zij bespraken de gewelddadige jihad en wisselden daarover gegevens uit.
Organisatie
Het hof in Den Haag sprak in 2008 de verdachten van de Hofstadgroep vrij van deelneming aan een terroristische organisatie (LJN BC2576). De Hoge Raad vond dat het hof het begrip ‘organisatie’ te beperkt had opgevat en liet het hof Amsterdam de zaak over doen (LJN BK5182). Het hof Amsterdam oordeelde in 2010 dat de Hofstadgroep wel degelijk een terroristische organisatie was. Jason W. kreeg met 13 jaar cel de hoogste straf, onder meer voor het gooien in 2004 van een handgranaat naar leden van een arrestatieteam die hem kwamen oppakken. Daarbij raakten politiemensen ernstig gewond. De anderen kregen straffen van 38 maanden (Ismail A.) en 15 maanden cel (LJN BO7690).
Gedachtegoed
Het hof heeft vastgesteld dat verdachten Mohamed F.B. (advocaat B. Th. Nooitgedagt, Amsterdam) en Yousef E. (advocaat J. Kuijper, Amsterdam) bijeenkomsten rond Mohammed B. bijwoonden waar werd gesproken over de gewelddadige jihad, en waar gewelddadige films werden bekeken. Yousef E. had mailcontact over de jihad en verzamelde hierover informatie op internet. Mohamed F.B. heeft tijdens de eerder genoemde bijeenkomsten geprobeerd zijn gedachtegoed op anderen over te brengen en hij heeft geld ingezameld voor familieleden van geestverwanten in de gevangenis. Dit alles wil volgens de Hoge Raad niet zonder meer zeggen dat deze verdachten zelf daadwerkelijk een aandeel hebben gehad in het realiseren van terroristische doelen van de Hofstadgroep. Het hof waarnaar de zaak wordt verwezen moet dit opnieuw onderzoeken, vindt de Hoge Raad.
Betrokkenheid
Wat betreft Jason W. (advocaat Nooitgedagt, Amsterdam) en Ismail A. (advocaat R.A. van der Horst , Amsterdam) vindt de Hoge Raad dat het hof wel terecht heeft geoordeeld dat zij deel uit maakten van een terroristische organisatie. Zij hadden een grotere en actievere betrokkenheid. Zo sprak Jason W. in chatgesprekken over het afslachten van bepaalde politici – een volgens hem verheugend vooruitzicht – en riep hij anderen op tot het volgen van een training in Afghanistan of Pakistan. Ismail A. leverde beeldmateriaal voor de bijeenkomsten, o.a. over het afslachten van vrouwen en kinderen, en heeft meegewerkt aan de verspreiding van een pamflet waarin werd opgeroepen tot de gewapende jihad.
Omdat in de zaak van Jason W. de redelijke termijn is overschreden, wordt zijn straf verminderd van 13 jaar tot 12 jaar en 9 maanden gevangenisstraf.
De klachten van Mohamed El M. (advocaat M.L.M. van der Voet, Amsterdam) kunnen niet tot cassatie leiden en behoeven geen nadere motivering omdat ze geen rechtsvragen aan de orde stellen die van belang zijn voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.
De zaak van Nouriddin el F. heeft de Hoge Raad inhoudelijk niet bekeken omdat hij geen klachten had ingediend. Om die reden is hij niet-ontvankelijk verklaard in het cassatieberoep. Daarmee is ook zijn veroordeling definitief.
Bron: Rechtspraak.nl