De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag in een bodemprocedure persbureau Novum veroordeeld voor het stelselmatig inbreken in de computer van concurrent ANP.
De rechters achten bewezen dat redacteuren van Novum Nieuws tussen 2002 en 2004 met behulp van valse wachtwoorden inbraken in de afgesloten nieuwsserver van het Algemeen Nederlands Persbureau.

Zij gebruikten de opgevraagde nieuwsartikelen voor hun eigen berichtgeving. Novum moet een schadevergoeding van 50.000 euro aan het ANP betalen. Ook de kosten die het ANP maakte voor de rechtszaak, moet Novum aan het ANP vergoeden.

In een aparte procedure moet nog in kaart worden gebracht wat de overige schade is. Die bestaat onder meer uit het feit dat een aantal bestaande ANP-klanten overstapte naar Novum Nieuws, omdat dit bedrijf een vergelijkbare service kon aanbieden tegen een veel lager tarief.

De rechters oordelen dat het misbruik werd geïnitieerd door het Novum-managementsteam. Op een bepaald moment werden er in een maand tijd illegaal meer dan 1700 berichten geraadpleegd door Novum. Een tegenvordering van Novum is woensdag door de rechtbank afgewezen.

Namens de directie van het ANP meldde Hella Liefting woensdag zeer tevreden te zijn over het vonnis. “We zijn opgelucht dat aan een jarenlange juridische strijd een eind is gekomen en dat het ANP op alle fronten in het gelijk is gesteld.”

Bron: www.rechtennieuws.nl, 12 november 2008