De Coronatijd is relativerend voor de mensheid. Zo ook voor advocaten: ze komen erachter, dat de hun zelf toebedeelde rol in de maatschappij toch niet zo belangrijk is. Daarom enkele voorbeelden van de “naar zingeving zoekende advocaat”.

LinkedIn

Nog nooit hebben advocatenkantoren zoveel artikelen en posts geplaatst op LinkedIn. Deze zijn werkelijk vaak erg “interessant””: de NOW-regeling 1 en 2 worden uitvoerig besproken door 10-tallen kantoren, terwijl de regelingen zo helder als een klontje zijn. Maar goed: een nieuwe regeling, die kan toch alleen een advocaat begrijpen ?

Faillissementen

De faillissementstijgers en curatoren stonden klaar in de startblokken: er zou een golf aan faillissementen door Corona komen. Helaas: door alle regelingen en nieuwe wetgeving, blijven faillissementen uit, en de curatoren maken zich ernstige zorgen – om hun eigen hachje -. Natuurlijk: ze verwachten wel faillissementen, maar dit zijn faillissementen in de horeca en de evenementenbranche. En dat vinden de insolventiemannen en vrouwen niet leuk, want die boedels kunnen naar de Kringloopwinkels.

Strafrechtadvocaten

Strafrechtadvocaten piepen en klagen: er worden te weinig verdachten opgepakt, strafzaken worden uitgesteld, en hun omzet neemt af. Tja: de meeste strafrechtadvocaten werken met name op grond van gefinancierde rechtsbijstand. Sowieso is dit erg bijzonder, dat iemand die 10 diefstallen per jaar doet, 10 keer nagenoeg gratis een advocaat krijgt. Maar: natuurlijk praten deze advocaten over de heilige rechtsstaat en de rechtsbescherming en de balans die zij daarin aanbrengen. Halleluja !

Familierechtadvocaten

Ook de familierechtadvocaten blogten erop los: de Coronacrisis zou meer echtscheidingen te weeg brengen, en ook zij hadden pallets met doosjes tissues al klaar staan. Maar ook daar helaas: op dit moment stellen ex-geliefden hun echtscheiding uit, eenvoudigweg om financiële redenen. Een echtscheiding, het verlies van een baan en een nieuw huis – dat onbetaalbaar is geworden -, is op dit moment gewoon praktisch gezien niet mogelijk dus we blijven maar bij elkaar. De convenanten-machine staat dus ook even stil.

Webinars op LinkedIn

Ieder kantoor wil natuurlijk in contact blijven met hun cliënten en potentiele cliënten. Maar ze weten bij God niet hoe dit te doen. Met een biertje in de hand is het makkelijker lullen dan effe Skypen. Daarom hebben ze het Webinar uitgevonden: je pakt de 2 knapste advocaatstagiaires van kantoor, je zet ze achter een tafel met een banner van kantoor, en je laat ze een verhaal vertellen over elk willekeurig rechtsgebied.

Het punt is echter dat de meeste advocaten saai zijn, niet kunnen presenteren en ook zeer formeel taalgebruik hebben. Met andere woorden: de meeste kijkers van een Webinar vallen al na 1 minuut in slaap, en dit is dus niet de manier om te communiceren.

Huurrechtadvocaten

In de goede tijden, hadden huurrechtadvocaten geweldig werk. Wanneer een commerciële huurder niet betaalde, dan zetten we hem er toch uit en houden hem aansprakelijk voor de resterende huurtermijn. Tjakka ! Vandaag de dag geeft de huurrechtadvocaat maar 1 advies: ga samen maar aan tafel en los het op. Verlaag de huur maar, voorkom dat de huurder vertrekt, omdat er geen nieuwe huurder zal zijn. Met andere woorden: van agressor worden huurrechtadvocaten mediators, die zo snel mogelijk een lagere huursom overeenkomen met een flexibelere looptijd.

Civiele advocaten

Veel civiele advocaten moeten het hebben van een procedure. Een dikke dagvaarding, een prachtig antwoord met een reconventie en een comparitie van partijen. Maar: Corona maakt dit allemaal anders. De doorlooptijden bij de rechtbank zijn oneindig, rechtszittingen gaan via Skype, en de lol is er echt een beetje van af. Ook deze advocaten eindigen vaak hun advies, dat de gulden middenweg het beste is, en de comparitie van partijen wordt een jaar naar voren geschoven en worden door partijen zelf gehouden.

Kortom

De Coronacrisis heeft derhalve voor de advocatuur positieve gevolgen: iedere advocaat gaat bij zichzelf te rade wat zijn rol nu eigenlijk is in de gehele rechtspleging. Een keer een kijkje in de spiegel in echt moeilijke tijden, brengt met zich mee dat de rol van de advocaten maatschappelijk gezien misschien toch beperkter is dan ze altijd hebben gedacht. Dit is goed: dit inzicht en leegte, maakt ruimte voor misschien nieuwe ideeën en kansen.