De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft een 28-jarige man onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar voor moord. Een 29-jarige vrouw kreeg een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd voor medeplichtigheid aan moord.
 

De rechtbank is van oordeel dat de man het slachtoffer met voorbedachten rade op 23 januari 2008 in ’s-Hertogenbosch om het leven heeft gebracht. Hij heeft de 35-jarige man op het terrein van een tankstation opgewacht en op koelbloedige en lafhartige wijze met een mes in zijn nek gestoken, waarbij onder meer de halsader is geraakt. Het hevig bloedende slachtoffer is na de steekpartij naar een nabijgelegen flat gevlucht, waarbij hij tevergeefs hulp heeft gezocht. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat de verdachte eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten en dat hij op geen enkele manier gevoelens van medeleven of spijt heeft betuigd naar de nabestaanden. De man heeft niet willen meewerken aan een onderzoek door een psycholoog en/of een psychiater en de rechtbank acht, gelet op de eerdere veroordelingen, de aanwezigheid van agressieproblematiek bij de verdachte reëel. De rechtbank acht de kans dat hij een nieuw ernstig geweldsdelict zal plegen dan ook groot. Bij het bepalen van de duur van de straf is nadrukkelijk rekening gehouden met de noodzaak tot beveiliging van de maatschappij.

De rechtbank acht bewezen dat de vrouw medeplichtig is aan de moord. Zij is samen met de 28-jarige man naar het tankstation gereden, waar ze het slachtoffer zou ontmoeten. Ter plekke nam ze telefonisch contact op met het slachtoffer waarbij ze verzweeg dat de mannelijke verdachte zich in de directe omgeving ophield. De vrouw wist wel dat de mannelijke verdachte agressief kon zijn tegen het slachtoffer, maar niet dat hij hem om het leven wilde brengen.

De verdachten zijn daarnaast veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim drieduizend euro.

Bron: www.rechtennieuws.nl 20 april 2009