Mandeligheid

Direct advies?Stel uw vraag

Is een onroerende zaak, zoals een schutting, hek of muur gezamenlijk eigendom van meerdere mensen, dan spreek je van mandeligheid. Dit is dus een vorm van mede-eigendom. Het is belangrijk om deze mandeligheid goed vast te leggen in een notariële akte. Toch kan dit niet voorkomen dat er op dit vlak conflicten ontstaan. Onze vastgoedrecht advocaten helpen je hier graag bij!

Wanneer spreek je van mandeligheid?

Loopt de grens tussen twee erven onder een muur, schutting of heg door, dan is deze erfscheiding mandelig. Hebben twee gebouwen een gezamenlijke scheidsmuur, dan is deze muur ook gezamenlijk eigendom en dus mandelig. 

Onderhoud en renovatie

Maar wie is er nou eigenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke heg of renovatie van de scheidsmuur? Hiervoor bepaalt de wet dat bij mandeligheid alle kosten aan mandelige zaken gedeeld moeten worden onder alle mede-eigenaars. Hierbij gaat het om onderhoud, reiniging en vernieuwing. Is het nodig dat de aanwezige mandelige heg ieder half jaar wordt gesnoeid, dan delen de mede-eigenaars deze kosten. Wil een van de eigenaars hier niet aan meewerken, dan kunnen deze kosten alsnog op hem/haar verhaald worden.

De enige manier om deze kosten te ontlopen is door jouw aandeel in de mandelige zaak over te dragen op een van de andere mede-eigenaren. Dit betekent dan echter ook dat je niets meer te zeggen hebt over de gedeelde muur, schutting of heg. 

Hulp bij conflict over mandeligheid

Krijg je te maken met een conflict over mandeligheid, dan staan onze vastgoedrecht advocaten voor je klaar. Zij hebben een jarenlange ervaring op het gebied van het vastgoed en zaken omtrent mandeligheid en helpen jou het conflict zo goed mogelijk op te lossen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij je in de buurt.

Hulp nodig? Vul ons contactformulier in of bel onze intakebalie op werkdagen tussen 9.00-17.00 op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij helpen je dan direct verder met jouw zaak.