Kettingbeding

Direct advies?Stel uw vraag

Bij de aankoop van een woonhuis of bedrijfspand kun je ook te maken krijgen met een kettingbeding. Een kettingbeding verplicht jou als koper van onroerend goed om iets te doen of juist niet te doen. Daarnaast ben je als koper verplicht om het beding door te geven als je besluit het onroerend goed weer te verkopen. Op die manier ontstaat een soort ketting. Vandaar de naam kettingbeding. Dezelfde verplichting blijft bestaan en wordt telkens van koper op koper doorgegeven. 

Wanneer een kettingbeding?

Kettingbedingen komen veel voor in het commerciële vastgoed om bijvoorbeeld vast te leggen dat er in het pand alleen bepaalde bedrijven mogen zitten of dat de concurrent zich hier niet mag vestigen. Gaat de koper akkoord met het beding, dan is hij/zij dus verplicht om bij eventuele verkoop van het pand dezelfde eis te stellen. Het is wel belangrijk dat de afspraak wordt opgenomen in een notariële akte. Alleen dan is deze rechtsgeldig. 

Boete

Is er een kettingbeding en hou je je hier niet aan, dan is de kans groot dat je een boete krijgt. Meestal is er een boetebeding gekoppeld aan het kettingbeding. Dit is ook meteen het zwakke punt van een kettingbeding. Je kan alleen een boete opleggen, maar niet afdwingen dat de afspraak uit het beding alsnog wordt nageleefd.  

Wanneer stopt een kettingbeding?

Je kunt de rechter vragen om een kettingbeding te schrappen. Dit kan als er na het sluiten van de overeenkomst ondertussen 10 jaar zijn verstreken of als er geen goede reden meer is om het beding in stand te houden. Dit is het geval als de schuldeiser hier geen belang meer bij heeft en het ook niet aannemelijk is dat dit belang zal terugkeren. 

Vragen of hulp nodig?

Heb jij vragen over een kettingbeding of is er een conflict ontstaan en heb je hier hulp bij nodig. Onze vastgoedrecht advocaten staan voor je klaar. Met hun jarenlange ervaring op het gebied van kettingbedingen kunnen zij je hier uitstekend bij helpen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij je in de buurt.

Hulp nodig? Vul ons contactformulier in of bel onze intakebalie op werkdagen tussen 9.00-17.00 op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij helpen je dan direct verder met jouw zaak!