Huurrecht

Direct advies?Stel uw vraag
16 resultaten

Gelden er andere regels voor kamerhuur?

Ja, maar alleen bij zogenaamde hospitakamers. Daarbij gelden de eerste negen maanden van een huurovereenkomst als proeftijd. Binnen die tijd kan de verhuurder zonder opgaaf van redenen de huur opzeggen, met inachtneming van een opzegtermijn van minstens drie maanden. Nadat de proeftijd is afgelopen geldt de normale huurbescherming.

Hoe dient een verhuurder de huur op te zeggen?

De verhuurder dient schriftelijk, aangetekend en minimaal drie maanden van te voren de huur op te zeggen. In deze brief moet hij een van de zes mogelijke redenen tot opzegging aanvoeren. Indien er medehuurders zijn, moeten zij ieder afzonderlijk een brief ontvangen van de verhuurder.

Hoe zeg ik als huurder de huur op?

U dient zich te houden aan de opzegtermijn opgenomen in de huurovereenkomst dan wel vastgelegd in de wet. Het kan gaan om een minimum van één maand en een maximum van drie maanden.

Opzegging moet schriftelijk per aangetekende brief. Indien de huur voor een bepaalde periode is aangegaan, is opzegging pas mogelijk nadat die periode is verstreken.

Kan ik de huurprijs laten toetsen door de huurcommissie?

Ja dat kan. De huurcommissie waardeert het gehuurde aan de hand van het Woningwaarderingsstelsel stelsel. Een mogelijke conclusie na toetsing zou kunnen dat u teveel betaald en dat de huur verlaagd dient te worden. Bij de aanvraag tot beoordeling dient het termijn van zes maanden na het ingaan van de huurovereenkomst scherp in de gaten gehouden te worden.

Mag een huurder de woning onderverhuren?

In beginsel is dit niet toegestaan tenzij de verhuurder uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven.
Indien u zich afvraagt of u iets mag onderverhuren, raadpleeg dan altijd eerst uw huurovereenkomst. Hierin kan vastgelegd zijn dat onderverhuur toegestaan is, dan wel na toestemming van de verhuurder.

Wanneer kan de verhuurder de huur van een woning opzeggen?

In slechts een aantal gevallen kan de verhuurder de huurovereenkomst opzeggen.

Wat als de huurder het niet eens is met de huuropzegging?

De verhuurder kan dan zijn recht gaan halen bij de rechter. De rechte bepaalt vervolgens dan of en op welk tijdstip de huur eindigt. De rechter kijkt ook naar de redenen van de verhuurder tot opzegging.

Wat gebeurt er als de afgesproken huurtermijn is verstreken?

De huurovereenkomst duurt dan voort onder dezelfde voorwaarden als overeengekomen in de huurovereenkomst. Dit geldt voor zowel de standaard als de geliberaliseerde huurovereenkomsten.

Wat gebeurt er bij het overlijden van de huurder(s)?

Bij het overlijden van de huurder wordt de medehuurder automatisch huurder. De nieuwe huurder kan de eerste zes maanden de huur wel (eerder) opzeggen, ook als het gaat om een huurcontract dat voor een bepaalde tijd is afgesloten.

Wat hoort er in een huurovereenkomst te staan?

  • De namen van de huurder en de verhuurder;
  • De gesplitste huurkosten (kale huur en servicekosten);
  • Hoogte van de borg;
  • Het adres en een omschrijving van het gehuurde;
  • Datum van ingang van de huurovereenkomst;
  • Het tijdstip en de wijze waarop de huurder de
  • uurpenningen moet voldoen;
  • De datum waarop jaarlijks de huur zal worden verhoogd;
  • De onderhoudsverplichting van huurder en verhuurder op grond van de wet;
  • Huisregels;
  • Handtekening van de huurder en verhuurder.

Wilt u direct advies over een huurovereenkomst van een ervaren advocaat huurrecht bij u in de buurt? Bel ons op [tel cost = "1" type = "display"] of klik hier om direct uw vraag te stellen.

Bron: VROM.nl

Wat is een all in-huurprijs?

De kale huur en de bijkomende kosten (servicekosten) zijn dan niet uitgesplitst.

Wat is huurliberalisatie?

Huurliberalisatie betekent dat de verhuurder van duurdere woningen meer vrijheid heeft om de huurprijs en de huurverhoging te bepalen. Het puntenstelsel en de maximale huurprijsgrenzen zijn niet van toepassing. Daarnaast is de verhuurder niet gebonden aan het jaarlijkse maximale huurverhogingspercentage. Geschillen over huurprijzen, huurverhogingen, huurverlagingen, ernstige (onderhouds-)gebreken en servicekosten kunnen niet aan de huurcommissie worden voorgelegd, tenzij dit is opgenomen in de huurovereenkomst.

Wat is tijdelijk verhuur op grond van de Leegstandwet?

De Leegstandwet biedt de mogelijkheid om leegstaande woonruimte te verhuren. Voor deze vorm van verhuur is een vergunning nodig. De burgemeester en wethouders zijn belast met de uitgifte van de vergunning. De vergunning heeft een geldigheidsduur van maximaal twee jaar. Daarna kan deze jaarlijks worden verlengd, maar echter nooit langer dan vijf jaar.

Wat zijn de rechten van medehuurders en medebewoners?

Wanneer een echtpaar een woning huurt, sluit meestal één van de echtgenoten de huurovereenkomst. Volgens de wet is de andere echtgenoot automatisch medehuurder, zolang deze in de woning woont. Een geregistreerd partnerschap is voor wat betreft het huren gelijk aan een huwelijk. Wanneer de huurder het huis op eniger wijs verlaat, wordt de echtgenoot/medehuurder automatisch huurder.

Welke huurovereenkomsten zijn geliberaliseerd?

Een huurovereenkomst is geliberaliseerd als de huurprijs bij het begin van het aangaan van de huurovereenkomst boven de liberalisatiegrens lag. Ook dient de huurovereenkomst op of na 1 juli 1994 tot stand te zijn gekomen.

Wie komt in aanmerking voor huurbescherming?

Huurbescherming geldt in beginsel voor alle mensen die woonruimte huren. Huurbescherming is niet van toepassing op een bepaalde categorie: nl. de woonschepen, winkelwoningen, dienstwoningen en vakantiewoningen. Om te bepalen of uw woonruimte daaronder valt, is het van belang wat u en de verhuurder hebben vastgelegd met betrekking tot de bestemming van het gehuurde.

Vraag niet gevonden?

We helpen u graag verder, neem contact met ons op of bel ons vrijblijvend op 0900 - 238 238 2