Civiele Procedure

Direct advies?Stel uw vraag
11 resultaten

Heb je een advocaat nodig als je naar de kantonrechter gaat?

Het is niet verplicht. Wel is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een advocaat of een deurwaarder. In de procedure bij de rechtbank is een advocaat wel verplicht.

Heb je voor een kort geding altijd een advocaat nodig?

Nee. Voor een kort geding bij de kantonrechter is geen advocaat nodig. Als gedaagde partij in een kort geding bij de rechtbank heb je ook geen advocaat nodig. Wel is het vaak verstandig een advocaat in de arm te nemen.

Hoe begin ik een procedure bij de rechter?

De meeste civiele procedures beginnen met een dagvaarding. De eiser laat een advocaat die ingeschreven staat bij de rechtbank, een dagvaarding aan de andere partij uitbrengen. In de procedure bij de kantonrechter kan de eiser ook 'in persoon', dat wil zeggen zonder advocaat, procederen. De deurwaarder reikt de dagvaarding uit aan de gedaagde. In de dagvaarding kan de gedaagde lezen wat de eiser van hem wil en op welke datum hij voor de rechtbank moet verschijnen.
De procedures bij de sectoren kanton en civiel worden uitvoerig beschreven in rolreglementen die voor alle rechtbanken gelden.

Hoe lang kan een civiele procedure bij de rechtbank duren?

Een civiele procedure duurt in principe één jaar. De rechtzoekende moet er rekening mee houden dat die termijn overschreden kan worden wegens aanhouding van de zaak (op verzoek van de partijen of als de rechter dat bepaalt).

Hoe vaak mag een zaak door de rechter worden aangehouden?

Daar gelden geen termijnen voor. Een zaak kan dus een aantal keer worden aangehouden. Wel moet de rechtbank of het hof een redelijke termijn in acht houden.

Ik ben gedaagde in een procedure bij de kantonrechter. Op de dagvaarding staat dat ik schriftelijk verweer kan indienen, uiterlijk op de zitting. Wat houdt dat in?

U kunt uw verweer zowel van tevoren indienen als naar de zitting meenemen. Het verweerschrift dient in tweevoud te worden verstuurd en gericht te worden aan de griffie van de betreffende rechtbank.

In welke situaties is een kort geding de beste oplossing?

In spoedeisende zaken kunt u een voorlopig oordeel van de kortgedingrechter vragen. Bijvoorbeeld als het gaat om ontruiming of een straatverbod. De zaak mag niet te ingewikkeld zijn; dat betekent bijvoorbeeld dat er niet te veel getuigen en deskundigen kunnen worden opgeroepen. De uitspraak vindt uiterlijk binnen veertien dagen plaats en is eigenlijk voorlopig. Hierna kunnen partijen door middel van een gewone civiele rechtbankprocedure, de zogenaamde bodemprocedure, een definitieve uitspraak verlangen.

Kan ik de gemaakte (kanton)gerechtskosten op de tegenpartij verhalen?

Ja, als de rechter u in het gelijk stelt, zal hij de tegenpartij veroordelen tot vergoeding van de door u gemaakte kosten zoals deurwaardersexploot, eventueel buitengerechtelijke incassokosten en griffierechten. Besluit de gedaagde te betalen, nadat deze een dagvaarding heeft ontvangen, maar voordat de zitting heeft plaatsgevonden? Dan kan de eiser de dagvaarding gewoon aanbrengen en de (kanton)rechter laten weten dat de hoofdsom is betaald, maar de kosten niet. De (kanton)rechter zal dan in het algemeen een kostenveroordeling uitspreken. De kosten voor een advocaat worden slechts deels vergoed.

Moet de andere partij er mee instemmen dat je een zaak bij de (kanton)rechter aanbrengt?

Nee, iedereen kan een rechtszaak bij de (kanton)rechter beginnen, zonder toestemming te vragen aan de gedaagde partij.

Wat is een ‘comparitie van partijen’?

Tijdens een civiele procedure kan de rechter of kantonrechter partijen oproepen om voor hem te verschijnen. Bijvoorbeeld om een regeling te treffen of een toelichting op de schriftelijke stukken te geven.

Wat moet ik doen als ik van iemand een geldbedrag te vorderen heb?

Voor vorderingen tot €5000,- kunt u bij de sector kanton van de rechtbank terecht. Voor geldbedragen boven de €5000,- moet u bij de rechtbank procederen. Gaat het om een vordering op grond van een huur- of arbeidsovereenkomst, dan kunt u - ongeacht de hoogte van de vordering - toch bij de sector kanton terecht.

Vraag niet gevonden?

We helpen u graag verder, neem contact met ons op of bel ons vrijblijvend op 0900 - 238 238 2