Bouwrecht: te late oplevering huis

Direct advies?Stel uw vraag

Het komt regelmatig voor dat de bouw vertraging oploopt. Maar wanneer moet het werk nou eigenlijk precies worden opgeleverd en wat als er sprake is van te late oplevering van een huis?

Wanneer is de oplevering?

De aannemer heeft de verantwoordelijkheid om het werk op tijd af te ronden. Hierover hebben de aannemer en de opdrachtgever als het goed is duidelijke afspraken gemaakt in de aannemingsovereenkomst. Meestal is er in deze overeenkomst een specifieke bouwtijd afgesproken. Deze bouwtijd wordt aangegeven in werkbare dagen. Hieronder vallen dan geen feestdagen en ook dagen waarop er door slechte weersomstandigheden niet gewerkt kan worden vallen af. Meestal wordt afgesproken dat deze bouwtijd ingaat op het moment dat de begane grondvloer is gelegd. Gaat het om een appartementencomplex, dan gaat de bouwtijd meestal in op het moment dat de graafwerkzaamheden beginnen of als een minimaal percentage van de appartementen is verkocht. Wanneer de bouwtijd precies ingaat staat beschreven in de overeenkomst.

Te late oplevering

Meestal wordt in de overeenkomst opgenomen dat de aannemer een bepaalde boete moet betalen als de afgesproken bouwtijd wordt overschreden. Is er sprake van overschrijding van de bouwtijd, dan is het verstandig om een aannemer een aangetekende brief te sturen, waarin je hem wijst op de te late oplevering en de schadevergoeding die daar tegenover staat. 

De hoogte van de schadevergoeding kan pas worden berekend als de uiteindelijke datum van oplevering bekend is. De uiteindelijke schadevergoeding wordt namelijk bepaald aan de hand van het aantal dagen dat te laat is opgeleverd. 

Hoe hoog is de schadevergoeding bij te late oplevering?

Om de schadevergoeding te berekenen is het dus belangrijk om precies te weten met hoeveel dagen de afgesproken bouwtijd is overschreden. Uiteindelijk kun je de vastgestelde boete per dag vermenigvuldigen met dit aantal dagen. In de overeenkomst wordt bepaald of je hierbij uit moet gaan van kalenderdagen of werkbare dagen. Dit is ook precies waar vaak discussie over ontstaan: het daadwerkelijke aantal werkbare dagen. 

Conflict over te late oplevering?

Er kan makkelijk een conflict ontstaan over een te late oplevering of de uiteindelijke boete. Heb je hier hulp bij nodig, dan staan onze bouwrecht advocaten voor je klaar. Zij helpen je graag om alles zo snel en goed mogelijk af te wikkelen. Wil jij weten wat Huis Advocaten voor jou kan betekenen? Leg jouw situatie dan vrijblijvend voor aan onze juridische medewerkers. Zij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje en brengen jou in contact met de juiste advocaat voor jouw zaak. Neem gerust contact op via ons contactformulier of bel ons op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut).