Verrekening houdt in dat vorderingen die partijen over en weer op elkaar hebben tot hun gezamenlijke beloop tenietgaan. Of de vorderingen worden tegen elkaar weggestreept.

Waar moet een verrekening aan voldoen?

Er zijn een aantal vereisten waaraan moet zijn voldaan voordat een schuldeiser tot verrekening mag overgaan.
Allereerst dient sprake te zijn van een verklaring van de partij die zich op de verrekening beroept. Door deze verklaring vindt verrekening plaats en gaan de vorderingen tot hun gemeenschappelijke beloop teniet. De verklaring mag zowel mondeling als schriftelijk geschieden. Een schriftelijke verklaring heeft de voorkeur, aangezien dat de bewijspositie versterkt. De verklaring moet worden gericht aan de schuldeiser en moet omschrijven welke vorderingen worden verrekend.

Voorts moet er zogenaamde verrekeningsbevoegdheid zijn. Dit betekent dat partijen over en weer elkaars schuldeiser en schuldenaar moeten zijn en de schuld en de vordering in hetzelfde vermogen moeten vallen. Daarnaast moeten de schuld en de vordering uit dezelfde rechtsverhouding zijn ontstaan. Dit betekent dat de schuld en de vordering elkaar moeten beantwoorden. Tot slot dient de vordering opeisbaar te zijn. Dit kan zijn wanneer de afgesproken betalingstermijn is verlopen.

Is verrekening mogelijk bij een faillissement?

In een faillissementssituatie is bovenstaande anders en is een schuldeiser met een vordering op de failliet gunstiger af. De schuldeiser heeft dan een veel ruimere verrekeningsbevoegdheid. In deze situatie geldt dat de schuld en de vordering over en weer niet aan elkaar hoeven te beantwoorden. Vereist is enkel dat schuld en vordering allebei vóór het faillissement zijn ontstaan of voortvloeien uit handelingen vóór de faillietverklaring met de failliet verricht. Dit heeft tot gevolg dat de schuldeiser die wil verrekenen op deze manier zijn vordering op de failliet voldaan krijgt, ongeacht de rang van zijn vordering op de failliet. Vanzelfsprekend is verrekening alleen aan de orde voor zover de schuldeiser een schuld heeft op de failliet en dan slechts tot het beloop van die schuld. Resteert na verrekening nog een (deel van de) vordering, dan zal hij moeten aansluiten in de rij bij de andere schuldeisers, conform de rang van de vordering.

Reageer op een verrekeningsverklaring

Of er nu sprake is van een faillissement of niet, gevolg van een verklaring tot verrekening is dat de schulden die over en weer bestaan teniet gaan tot de hoogte van het verrekende bedrag. Na het verrekenen hoeft alleen het resterende saldo nog te worden voldaan. Mocht u geconfronteerd worden met een verrekeningsverklaring en het niet eens zijn met de verrekening dan is het belangrijk dat u de wederpartij dit direct meldt en de verrekening afwijst.

Heeft u in een situatie als deze hulp nodig, wilt u advies of wenst u overleg, dan kunt u contact met ons opnemen.
mr. K.A. Schreurs (Kim)
Tel: 053 – 7600 091
title=”advocaat enschede” href=”https://www.huisadvocaten.nl/advocaten/daniels-huisman-advocaten-enschede/”>Daniels Huisman Advocaten
Enschede