Fraude

Direct advies?Stel uw vraag

Word je verdacht van fraude? Heb je de belasting opgelicht? Heb je fraude gepleegd met jouw hypotheek of uitkering? Word je verdacht van computerfraude? Dit zijn behoorlijke aantijgingen. Ben je onschuldig, dan is het belangrijk om je naam te zuiveren. Heb je inderdaad fraude gepleegd, dan is het belangrijk om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Onze strafrechtadvocaat helpt je hierbij. Het maakt hierbij niet uit of je nou schuldig bent of niet. Je hebt altijd recht op rechtsbijstand door een advocaat. Lees meer over het recht op bijstand van een advocaat. Onze strafrechtadvocaten staan voor je klaar!

Wat is fraude of oplichting?

Je spreekt van fraude als de zaken anders worden voorgedaan als dat ze zijn. Oftewel je bedriegt iemand. Dit kan door op papier of digitaal de werkelijkheid anders weer te geven. Fraude gebeurt altijd met opzet. Men spreekt ook vaak van oplichting. Een paar kenmerken van fraude zijn:

  • Het gaat om opzettelijk handelen
  • Er wordt een misleidende voorstelling van zaken gegeven
  • De fraudeur probeert economisch voordeel te behalen
  • Er is een benadeelde
  • Er is sprake van onrechtmatig of onwettig handelen

Welke soorten fraude zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten fraude of oplichting waar je mee te maken kunt krijgen. Wij geven je een paar voorbeelden:

  • Acquisitiefraude Je wordt overgehaald om een advertentie te plaatsen tegen een hoog bedrag, maar de advertentie wordt nooit geplaatst.
  • Belastingfraude ofwel belastingontduiking Je betaalt geen of minder belasting door het niet naleven van de fiscale wetgeving.
  • Bouwfraude Is het maken van afspraken die in strijd zijn met mededingingsregels. Deze afspraken worden verzwegen.
  • BTW-fraude Er wordt geen BTW afgedragen aan de fiscus. Er wordt een btw-carrousel opgezet waarbij drie bedrijven leveringen aan elkaar doen. Hierbij wordt of de btw niet afgedragen of onterecht teruggevorderd.
  • Faillissementsfraude Gaat een bedrijf bijna failliet en worden er net voor die tijd geld of middelen ontvreemd? Dan is er sprake van faillissementsfraude. De schuldeisers kunnen geen beslag meer leggen op de verdwenen spullen.
  • Jaarrekeningenfraude Bewust een onjuist beeld geven van de stand van zaken binnen een bedrijf.
  • Uitkeringsfraude Onder valse voorwendselen een (te hoge) uitkering ontvangen door bijvoorbeeld inkomsten te verzwijgen.
  • Verzekeringsfraude Een poging doen om een verzekeringsmaatschappij te laten uitkeren, terwijl het voorgekomene niet waar is. Ook het aanvragen van een verzekering met valse informatie valt onder verzekeringsfraude.
  • Kredietfraude Bij kredietfraude wordt er een lening of krediet aangevraagd, echter het onderpand is minder waard dan in eerste instantie werd gemeld.
  • Hypotheekfraude Dit is een vorm van kredietfraude waarbij het onderpand een vastgoedobject is.
  • Diplomafraude Je maakt gebruik van diploma’s of titels die je nooit hebt gehaald. Je gebruikt deze om een betere arbeidspositie te krijgen.
  • Witwassen Hierbij wordt `zwart` geld via verschillende transacties wit gewassen. Het lijkt alsof het geld legaal is verkregen, maar dit is niet het geval.

Krijg je te maken met één van deze vormen van fraude of word je op een andere manier beschuldigd van fraude? Onze strafrechtadvocaten helpen je om hier zo goed mogelijk uit te komen!

Heb je een dagvaarding ontvangen? Neem dan direct contact op met onze strafrechtadvocaten voor advies en bijstand. Zij bespreken jouw situatie en helpen je verder. Zo ben je ervan verzekerd dat je de juiste hulp krijgt. De strafrechtadvocaten van Huis Advocaten werken tevens op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo of toevoeging).

De juiste advocaat bij jouw zaak!

De advocaten van Huis Advocaten strijden voor jouw belangen en verlenen de beste juridische bijstand aan de verdachte of het slachtoffer. Wij zijn ervaren met de moderne strafrechtpraktijk en zijn in alle opzichten uitgerust om de zware verantwoordelijkheid van jouw verdediging op ons te nemen. Bovendien zitten wij met 18 vestigingen altijd bij jou in de buurt. Advies nodig over jouw situatie? Mail ons vrijblijvend je vragen of bel zelf direct onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.