Scheiding en pensioen

Direct advies?Stel uw vraag

Scheiding en pensioen

Bij een scheiding vergeet men nog wel eens te kijken naar het pensioen. Toch is ook dit een belangrijk onderdeel van de scheiding. Als het gaat over scheiding en pensioen zijn er verschillende punten waar je naar moet kijken. Zo is er het ouderdomspensioen, maar ook het nabestaandenpensioen en hoe zit het met de partneralimentatie in combinatie met pensioenen? Wij zetten een aantal belangrijke punten over de scheiding en pensioen voor je op een rij.

Ouderdomspensioen

Volgens de wet hebben beide partners recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit is op deze manier in de wet vastgelegd. Het is echter wel mogelijk om hier samen andere afspraken over te maken in het scheidingsconvenant. Zo kunnen jullie besluiten om de pensioenen anders te verdelen of niet te verdelen. Welk besluit je ook maakt, zorg er in ieder geval voor dat het goed en duidelijk op papier staat en laat je goed informeren over de gevolgen.

Let op:
Pensioenen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om hier zelf mee aan de slag te gaan. Onze echtscheidingsadvocaten helpen je graag om de mogelijkheden financieel en fiscaal op een rijtje te zetten. op die manier kunnen jullie hier een goede keuze in maken.

Nabestaandenpensioen

Als je gescheiden bent en één van de partijen komt te overlijden dan heb je recht op dat deel van het nabestaandenpensioen dat tijdens het huwelijk door de andere partij is opgebouwd. Op het nabestaandenpensioen bestaat recht wanneer je getrouwd bent geweest met of zonder voorwaarden of wanneer je een geregistreerd partnerschap met of zonder voorwaarden hebt gehad. Welke regels er voor jullie precies gelden hangt af van het soort nabestaandenpensioen. 

Informeer de pensioenverstrekker

Hebben jullie eenmaal goede afspraken gemaakt en is de scheiding rond, dan is het belangrijk om binnen twee jaar de pensioenverstrekker op de hoogte te stellen van de scheiding en de afspraken die zijn gemaakt. Doe je dit op tijd, dan zal de pensioenverstrekker bij het uitkeren rekening houden met de verdeling en dit dus voor jullie regelen. Doe je dit niet op tijd, dan betaalt de pensioenverstrekker het hele pensioen uit aan de ex die dit heeft opgebouwd. Deze ex moet het dan doorstorten. Dit kan voor de nodige problemen zorgen. 

Partneralimentatie en pensioen

Betaal je partneralimentatie en ga je met pensioen? In veel gevallen daalt jouw inkomen dan behoorlijk. Dit is een goede reden om de alimentatie te herzien. Krijgt de ex ook een deel van het pensioen, dan stijgt hiermee de draagkracht van de ex. Dit kan zelfs een reden zijn om de alimentatie stop te zetten. Doe dit nooit op eigen houtje. Dit kan voor flink wat discussie zorgen. Overleg altijd met de ex en lukt dat niet? Regel het dan via de officiële weg.

Hulp advocaat bij scheiding en pensioen

Huis Advocaten heeft advocaten die zich gespecialiseerd hebben in scheiding en pensioen. Op een betrokken en resultaatgerichte wijze gaat onze advocaat echtscheiding aan de slag met jouw zaak. Samen met jou en jouw partner kijkt deze echtscheidingsadvocaat naar de verschillende mogelijkheden om snel tot de beste oplossing te komen. Zowel mediation als procederen behoren tot de mogelijkheden. Mail ons vrijblijvend jouw vragen toe voor gratis juridisch advies of bel direct onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00.