Onderhuur

Direct advies?Stel uw vraag

Als een huurder een woonruimte huurt en deze woonruimte doorverhuurt aan een ander, dan is er sprake van onderhuur. De huurder die de woonruimte doorverhuurt is de hoofdhuurder. Onderhuur kan voor problemen zorgen en is niet altijd toegestaan. 

Een onderhuurovereenkomst is een gewone huurovereenkomst. Dit betekent dat alle bepalingen van het huurrecht volledig van toepassing zijn op de hoofdhuurder en de onderhuurder. De onderhuurder krijgt huurbescherming ten opzichte van de hoofdhuurder en moet de huur betalen aan de hoofdhuurder.

Wanneer is onderhuur verboden?

Onderhuur van een gehele woning is verboden, tenzij de verhuurder akkoord is gegaan met de onderhuur. Onderhuur van een deel van de woning (bijvoorbeeld een kamer), terwijl de hoofdhuurder zelf ook in de woning woont, is toegestaan mits dit niet door de verhuurder in de huurovereenkomst is verboden. Staat er in de huurovereenkomst wel dat onderhuur verboden is, dan kan de eigenaar van de woning het huurcontract met de hoofdhuurder ontbinden. Je kan dan dus uit je huis worden gezet. Dit soort procedures lopen via de rechter. De rechter zal bekijken of de situatie ernstig genoeg is om het huurcontract op te zeggen. 

Hoofdhuurovereenkomst eindigt

Tussen de onderhuurder en de eigenaar van het pand is geen overeenkomst gesloten, dus in principe hebben deze twee niets met elkaar te maken. Dit verandert op het moment dat de hoofdhuurovereenkomst eindigt. In dat geval komen de eigenaar en de onderhuurder tegenover elkaar te staan. Omdat er tussen beiden geen huurovereenkomst is, en deze twee in principe dus niets met elkaar te maken hebben, is het de vraag of de onderhuurder in het pand kan blijven. 

Kan onderhuurder in het pand blijven na beëindiging huurcontract?

Als de hoofdhuurovereenkomst tussen de eigenaar en de hoofdhuurder wordt beëindigd, wat is dan de positie van de onderhuurder? Voor het beantwoorden van deze vraag is allereerst belangrijk of de onderhuurder een zelfstandige of onzelfstandige woonruimte huurt. Bij een zelfstandige woonruimte (woonruimte die een eigen voordeur heeft en is voorzien van eigen keuken, toilet en wasruimte) wordt de onderhuurovereenkomst automatisch voortgezet door de verhuurder als de huurovereenkomst tussen de hoofdhuurder en de verhuurder is beëindigd. De verhuurder treedt in de plaats van de (voormalige) hoofdhuurder, met alle rechten en plichten die golden tussen de hoofdhuurder en de onderhuurder. Dus bijvoorbeeld ook de afgesproken huurprijs.

Bij een onzelfstandige woonruimte dient de onderhuurder de woning te verlaten als de hoofdhuurovereenkomst is beëindigd.

Geen toestemming onderhuur

En hoe zit het als er geen toestemming voor onderhuur is? Deze regel geldt ook als er geen toestemming voor de onderhuur was. Ze geldt zelfs als de huurovereenkomst ontbonden is op grond van wanprestatie. Wel kan de verhuurder binnen een half jaar nadat de onderhuurder huurder is geworden, de kantonrechter verzoeken om te bepalen dat de nieuwe huurovereenkomst op een bepaald tijdstip zal eindigen.

Door een aantal gerechtelijke uitspraken is de huurbescherming van de onderhuurder minder sterk dan het misschien lijkt. Vraag daarom altijd juridisch advies als zich problemen voordoen.

Advocaat huurrecht

Heb jij vragen over onderhuur, de opzegging of beëindiging van een huurcontract? Of ben je het oneens met de beëindiging en wil je daar tegen optreden? Zorg dat je op tijd een huurrecht advocaat inschakelt. Hierdoor kun je onaangename verrassingen, extra kosten of andere negatieve aspecten voorkomen.

Is de situatie uitgelopen tot een conflict of loopt er zelfs al een procedure? Een ervaren huurrecht advocaat van Huis Advocaten kijkt graag naar jouw zaak om jouw mogelijkheden, de obstakels en kansen te beoordelen. Op basis hiervan kunnen wij je van een advies op maat voorzien. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Direct hulp

Hulp nodig? Neem dan contact op met onze intakebalie. Dit kan via 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00. Of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om jouw situatie te bespreken.

Meer informatie over huren? Lees dan ook eens onze pagina’s over:

Huurbescherming * Huurcontract * Huurprijs * Einde huurovereenkomst * Onderhoud * Huurrecht zakelijk