Huurprijs

Direct advies?Stel uw vraag

Als huurder en verhuurder hebben jullie de vrijheid om samen een huurprijs af te spreken. Toch zijn hier wel de nodige regels voor. Er is een puntensysteem dat min of meer bepaalt hoe hoog de huurprijs mag zijn. Hoe luxer de woning, hoe meer punten en hoe hoger de huur zal zijn. 

Huur of verhuur jij een woning of bedrijfspand, dan is het verstandig om goed op de hoogte te zijn van de regels. Zo weet je zeker dat jouw huurprijs klopt. Kom je er niet helemaal uit, dan helpen onze advocaten je graag verder. Onze kantoren zijn verspreid door heel Nederland. Wij zijn je graag van dienst.

Wijziging huurprijs

Op het moment dat jullie samen het huurcontract tekenen, maken jullie duidelijke afspraken over de huurprijs. Natuurlijk kan het zo zijn dat deze prijs op een gegeven moment aangepast moet worden. Toch kan dit niet zomaar. Een huurder mag niet onverwachts met een forse huurverhoging geconfronteerd worden. Na het tekenen van de huurovereenkomst kan de huurprijs slechts in een aantal gevallen worden gewijzigd, namelijk:

  • Wanneer de verhuurder voorzieningen in of aan de woonruimte aanbrengt, waardoor het woongenot stijgt. De verhuurder mag dan de huurprijs in overleg met de huurder verhogen. Het is belangrijk dat jullie hier op tijd afspraken maken. Officieel moet dit twee maanden voor de verhoging ingaat. Zet de afspraken ook duidelijk op papier.
  • De jaarlijkse huurverhoging. De huur mag ieder jaar verhoogd worden. Hierbij gaat het wel om een maximum percentage.

Discussie over de huurprijs

Als er iets is waar vaak discussies over ontstaan, is het wel over geld. Dit geldt ook voor de huurprijs. Ben jij het als huurder niet eens met de huurprijs, omdat de verhuurder zich bijvoorbeeld niet aan het puntensysteem heeft gehouden? Of schiet de huurverhoging jou in het verkeerde keelgat, omdat er bijvoorbeeld sprake is van achterstallig onderhoud of heb je het idee dat je sowieso teveel betaalt? En kom je er met de verhuurder niet uit? Dan kun je een verzoek indienen bij de huurcommissie. Zij zullen bekijken of jij inderdaad een punt hebt en kunnen de verhuurder dwingen de huur te verlagen. Heb je hier hulp bij nodig, dan staan onze advocaten voor je klaar.

Sleutelgeld

Veel verhuurders proberen hun huurders bijkomende kosten in rekening te brengen. Toch is dit niet altijd toegestaan. Eigenlijk komt het erop neer dat zij alleen kosten in rekening mogen brengen als hier ook een tegenprestatie tegenover staat. Heeft de verhuurder jou wel onterecht extra kosten in rekening gebracht, dan kun je dit geld terug eisen. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld sleutelgeld, overnamekosten voor verbeteringen aan de woning, te hoge administratiekosten, commissiekosten of waarborgsom. De waarborgsom is gebruikelijk, maar mag niet hoger zijn dan ongeveer twee maanden huur. 

Advocaat Huurrecht

Wil jij jouw huurcontract laten nakijken? Is de huurprijs te hoog? Ben je het oneens met een huurverhoging of is er onenigheid over de borg? Wij helpen je graag en beantwoorden jouw vragen op dit gebied. Zo weet je snel wat jouw mogelijkheden zijn en waar je staat.

Is het uitgelopen tot een conflict of loopt er al een procedure? Onze advocaat huurrecht van Huis Advocaten kijkt graag naar jouw zaak om uw mogelijkheden, de obstakels en kansen te beoordelen. Op basis hiervan kunnen wij je van een advies op maat voorzien.

Vragen over de huur of verhuur? Neem gerust contact op

Wij helpen je graag bij alle juridische problemen omtrent de huur. Wij hebben meerdere ervaren huurrechtadvocaten in dienst die je hierin bij kunnen staan. Leg jouw situatie vrijblijvend aan ons voor. Vul jouw gegevens in op het contactformulier of bel direct met onze intakebalie op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut)

Meer informatie

Huurbescherming * Huurcontract * Huurprijs * Einde huurovereenkomst * Onderhoud * Onderhuur * huurrecht zakelijk