Huurrecht

Direct advies?Stel uw vraag

Als ondernemer kun je ook te maken krijgen met huurrecht als het gaat om een bedrijfsruimte. Er zijn verschillende soorten bedrijfsruimten met elk een aparte regeling. Bij de huur en verhuur van bedrijfsruimte gelden de wettelijke bepalingen in het algemeen recht. De details worden geregeld in de huurovereenkomst die jullie tekenen. Het is dan ook erg belangrijk dat het huurcontract goed in elkaar steekt. Laat dit altijd even controleren door onze specialist. Zo kun je de nodige problemen voorkomen. 

Wil jij jouw huurovereenkomst laten controleren of heb je vragen over de huur of verhuur van een bedrijfsruimte? In dat geval kun je bij ons terecht voor advies over jouw situatie. Neem gerust even vrijblijvend contact op. Samen bekijken we wat de mogelijkheden zijn en is het nodig, dan kan onze huurrecht advocaat je verder helpen. 

Horeca-, winkel- of kantoorruimte?

Bij het sluiten van een huurovereenkomst is het belangrijk om in een vroeg stadium te weten of het om een horeca-, winkel- of kantoorruimte gaat. De regels hiervoor verschillen namelijk nog al. Zo zijn bijvoorbeeld huurders van horeca- en winkelruimten juridisch gezien extra beschermd. Bekijk dus altijd goed om wat voor bedrijfsruimte het precies gaat en zorg ervoor dat je weet wat op dit vlak jouw rechten en plichten zijn.   

Huurovereenkomst en periode

De huurovereenkomst is een belangrijk document. Hierin staan alle afspraken die jullie samen maken over de huur of verhuur van de bedrijfsruimte. Hoe concreter, hoe minder discussies er kunnen ontstaan. Zorg er dus voor dat alle afspraken duidelijk zijn omschreven en bedenk van te voren goed welke zaken voor jou belangrijk zijn om op te nemen in het huurcontract. Daarnaast is het goed om goed na te denken over de huurperiode. Jullie zijn lange tijd op elkaar aangewezen. Maak ook hier duidelijke afspraken over.  

Het opstellen van een goede huurovereenkomst kan soms best lastig zijn, maar is wel ontzettend belangrijk. Een goed huurcontract kan heel wat problemen voorkomen. Heb je hier hulp bij nodig, dan staan onze huurrecht advocaten voor je klaar. Zij kunnen het contract voor jou opstellen of het contract dat jij hebt ontvangen of zelf hebt opgesteld voor je nakijken. Zo weet je zeker dat juridisch gezien alles klopt en dat je overal aan hebt gedacht. 

Huurcontract opzeggen

De manier van opzeggen van een huurcontract hangt af van de voorwaarden in de overeenkomst en van een aantal (dwingende) regels. Lees hier wanneer en onder welke voorwaarden een huurovereenkomst opgezegd kan worden.

Krijg jij als huurder te maken met een opzegging waar jij het niet mee eens bent? Schakel dan gerust onze hulp in. Wij kunnen voor je kijken hoe sterk te staat en of het zinvol is om actie te ondernemen.

Ben jij verhuurder, dan zal je ondertussen hebben gemerkt dat het opzeggen van het huurcontract nog niet zo makkelijk is. Heb je hier hulp of advies in nodig? Ook dan kan je bij ons terecht. Aan de hand van jouw situatie bekijken we wat de mogelijkheden zijn. 

Huurprijzen

Mag een verhuurder de huur zomaar verhogen? En hoeveel verhoging mag er in een jaar worden gevraagd? Wat zijn jouw mogelijkheden bij een huurachterstand? Bij de verhuur van bedrijfsruimten kunnen huurder en verhuurder eens in de zoveel tijd een wijziging van de huurprijs doorvoeren. Deze procedure heeft echter de nodige haken en ogen. Zorg ervoor dat je je aan de regels houdt en laat je goed informeren over zakelijke huurprijzen.

Indeplaatsstelling

Je huurt een bedrijfsruimte en wilt eigenlijk vertrekken. Toch zit je nog vast aan het huurcontract. Er is een oplossing. Namelijk indeplaatsstelling. Bij indeplaatsstelling ga je zelf op zoek naar een andere ondernemer die het pand en het huurcontract over wil nemen. Op die manier kun jij toch onder jouw verplichting uit en loopt de verhuurder geen inkomsten mis. Uiteraard moet er wel aan diverse voorwaarden voldaan worden. Lees meer

Wanprestatie

Helaas worden verhuurders regelmatig geconfronteerd met wanprestatie van de huurder. Denk hierbij aan huurders die de huurovereenkomst niet nakomen (= wanprestatie) door bijvoorbeeld niet of te laat te betalen, overlast veroorzaken, hennep telen of het gehuurde onderverhuren. Een huurder uit het pand zetten kan niet zomaar. Ook hierbij moeten veel regels in acht worden genomen.

Krijg je te maken met wanprestatie en wil de de huurder uit het pand zetten? Laat je dan vooraf altijd goed informeren over jouw juridische positie en de stappen die je kunt nemen. Het is namelijk erg belangrijk dat je dit goed aanpakt. Neem voor hulp hierbij gerust contact met ons op. 

Hulp huurrecht advocaat

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat begint bij het huurrecht eigenlijk al met een goed huurcontract. Daarnaast is het belangrijk om bij conflicten op tijd aan de bel te trekken. Hierdoor kun je onaangename verrassingen voorkomen en veel  extra kosten en tijd besparen  

Heb jij vragen of heb je te maken met een conflict? Dan kun je bij ons terecht voor vrijblijvend advies over jouw situatie. Samen bekijken we de kansen, mogelijkheden en obstakels. 

Vul ons contactformulier in of bel onze intakebalie op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 op 0900 - 238 238 2 (3 cent per minuut). Wij bespreken dan jouw situatie en brengen je, als dat nodig is, in contact met één van onze ervaren huurrecht advocaten bij jou in de buurt.