De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft een 67-jarige man uit Eindhoven vandaag (22 mei 2012) veroordeeld tot een werkstraf van 180 uren en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De man werkte als vrijwilliger in een zorginstelling en pleegde ontucht met een bewoner. Tijdens het eerste jaar van de proeftijd mag de man niet in de gezondheidszorg werken.

De verdachte werkte ruim 12,5 jaar als vrijwilliger bij een zorginstelling in Eindhoven. Hij hielp bij uitjes, vakanties en sportieve activiteiten en ondersteunde de bewoners bij reguliere dagelijkse zorgactiviteiten. Hij verrichte in 2011 twee keer ontuchtige handelingen bij een aan zijn hulp en zorg toevertrouwde patiënt.

Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat er geen sprake was van een gelijkwaardige relatie tussen de twee mannen. De patiënt woont in de instelling omdat hij door de gevolgen van opgelopen hersenletsel niet meer zelfstandig kan wonen. Hij kan zelfstandig geen activiteiten ondernemen en kreeg daarom begeleiding van de verdachte. De zeer actieve en ervaren vrijwilliger had zich bewust moeten zijn van de ongelijkheid in hun verhouding en de volstrekte ongepastheid van seksuele handelingen. Bovendien heeft de patiënt meerdere keren aangegeven dat hij daar niet van gediend was. In strafmatigende zin heeft de rechtbank er onder meer rekening mee gehouden dat de man de strafbare feiten heeft toegegeven en hij zijn vrijwilligerswerk bij de zorginstelling is kwijtgeraakt.

De man is overeenkomstig de eis van de officier van justitie veroordeeld tot een werkstraf van 180 uren en een gevangenisstraf van drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank legt daarbij een proeftijd op van twee jaren. Gedurende het eerste jaar van de proeftijd mag de man niet (als vrijwilliger) in de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg werkzaam zijn.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit