De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft een 28-jarige Poolse man vandaag veroordeeld tot tien jaar celstraf en tbs voor moord op zijn vriendin in Helmond.

De man heeft de vrouw in augustus 2011 van het leven beroofd door haar met diverse messen ongeveer 100 keer te steken. Ook heeft hij de vrouw geslagen en haar keel dichtgeknepen. Volgens de rechtbank was er sprake van voorbedachte raad, omdat de man meerdere keren heeft verklaard dat hij zijn vriendin van het leven wilde beroven. Tussen de geweldshandelingen liep hij bovendien twee keer naar de keuken om andere messen te pakken.

Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er onder meer rekening mee dat de man zijn vriendin op gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht. Hij heeft haar nabestaanden onherstelbaar groot leed berokkend. Voor de rechtbank weegt ook mee dat de man er blijk van heeft gegeven dat hij inziet wat hij het slachtoffer en haar nabestaanden heeft aangedaan.

Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de rapportages van een psycholoog en psychiater over de geestvermogens van de man. De deskundigen concluderen dat bij de man sprake is van een psychotische stoornis en hij als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. Ze achten de kans op herhaling groot als de man niet adequaat wordt behandeld. De rechtbank neemt de conclusies van de deskundigen over.

De rechtbank heeft de man – overeenkomstig de eis van de officier van justitie – veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De man is daarnaast veroordeeld tot het betalen van de gevraagde schadevergoeding van ruim 1300 euro aan de vader van de vrouw.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit