Uitingsdelicten, zoals groepsbelediging, aanzetten tot haat, discriminatie of geweld (art. 137c en 137d Wetboek van Strafrecht) zijn een dankbaar voorwerp voor juridisch onderzoek. Universitair docent straf(proces)recht Marloes van Noorloos van Tilburg University vindt het nodig noch wenselijk om burgers strafrechtelijke bescherming te geven tegen belediging van hun geloof. Strafbaarstelling van belediging van geloof kan in strijd komen met de vrijheid van meningsuiting, stelt de onderzoekster vast. 

Voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie schreef zij een rapport over de strafrechtelijke aanpak van belediging van geloof. Haar onderzoek is voor een klein deel al ingehaald door de actualiteit. In januari dit jaar werd het verbod op godslastering na meer dan 80 jaar uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt.

De discussie over strafrechtelijke aanpak van uitlatingen over religieuze groepen zal ook na het Wildersproces en de Deense cartoonrel ongetwijfeld blijven terugkeren, zodat haar onderzoek relevant blijft. Nu zijn het immers de Gaza-demonstranten in Den Haag met hun kwetsende uitlatingen die rechtens vragen oproepen…. Lees meer

Bron: Juridischdagblad.nl