Stemra moet beter haar best doen om het misbruik van auteursrechten te voorkomen. Dit heeft de rechtbank Amsterdam beslist in een kort geding. De procedure was aangespannen door de componist van de muziek bij de antipiraterij-spot. Hij vond dat Stemra te weinig had gedaan om het illegaal gebruik van zijn muziekrechten te voorkomen. Volgens de rechtbank dient Stemra schriftelijk aan de contractant te verantwoorden als de grenzen van haar verplichtingen zijn bereikt.

Reproductierechten

Eiser is componist van de muziek die wordt gebruikt in de antipiraterij-spot die gebruikt wordt op DVD's. Hij heeft de exploitatie van de reproductierechten van de muziek overgedragen aan Stemra. Volgens eiser is Stemra tekortgeschoten in haar verplichtingen. De anti-piraterij spot is op grote schaal verveelvoudigd op DVD’s die in Nederland en buitenland zijn verkocht en eiser heeft daarvoor nooit enige betaling ontvangen. Stemra heeft aangevoerd dat zij wel gelden voor eiser heeft geïnd, maar dat gezien de grote schaal waarop de spot is gekopieerd er grenzen zijn aan haar verplichting om tot inning over te gaan alleen al vanwege het kostenaspect.

Schadevergoeding

Op een eerdere zitting heeft de voorzieningenrechter al bepaald dat Stemra bepaalde maatregelen diende te nemen en een voorschot op de schadevergoeding aan eiser diende te voldoen. Voor het overige zal in een eventuele bodemprocedure de schadevergoeding nader aan de orde kunnen komen.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit