In hoger beroep is een 53-jarige man uit Maastricht veroordeeld voor poging tot moord op zijn moeder. Omdat de man tijdens het plegen van de daad volledig ontoerekeningsvatbaar was, wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging. Wel legt het gerechtshof hem de maatregel tot plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis op. De rechtbank Maastricht legde de man op 11 april 2004 dezelfde maatregel op.

Op 1 juli 2010 heeft verdachte zijn moeder met een mes gestoken in haar nek en borst. Zij is vervolgens voor behandeling opgenomen in het ziekenhuis en daar enkele weken later overleden. Anders dan de rechtbank, spreekt het hof verdachte vrij van moord. Volgens het hof is namelijk niet bewezen dat het toebrengen van de messteken de oorzaak was van de dood van het slachtoffer. Er is vastgesteld dat de steekwonden slechts de huid en het spierweefsel hebben beschadigd. De vrouw, een hartpatiënt, is echter gestorven aan een hartinfarct en er is geen duidelijk verband gevonden tussen het steekincident en dit hartinfarct.

Door zijn moeder met een mes te steken in de nek en borst heeft verdachte zich wel schuldig gemaakt aan een poging tot moord. Daarbij vindt het hof bewezen dat er sprake is van voorbedachten rade. De verdachte heeft tegenover de politie gezegd dat hij wilde dat zijn moeder doodging zodat niemand haar nog iets kon aandoen. Het slachtoffer heeft kort na het steekincident verklaard dat verdachte bij het steken tegen haar zei dat zij nu bevrijd was. Het hof vindt dat deze verklaringen er blijk van geven dat de verdachte had besloten zijn moeder te doden en daar vervolgens naar heeft gehandeld. Hij heeft bewust een mes gepakt dat op een voor hem bekende plaats lag. Dat duidt op een vooraf beredeneerde daad. Dat het besluit om zijn moeder te doden mogelijk slechts kort voor de daad en onder invloed van psychische wanen is genomen, staat hieraan niet in de weg.

De verdachte is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Op basis van hun rapporten komt het hof tot het oordeel dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij zijn moeder neerstak. Daarom wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging. De kans op herhaling wordt zeer klein geacht, de verdachte is met name een gevaar voor zichzelf. Het hof gelast de plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van één jaar.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit