“Een branchebreed Tuchtcollege zorgt voor eenduidigheid in de uitspraken”

Er is een nieuw tuchtcollege opgericht onder de naam Stichting Tuchtrechtspraak Makelaardij Nederland.

Brancheorganisatie VBO Makelaar laat dit vandaag weten. De oprichting is een vrucht van VBO en kwaliteitsregister SCVM. Beide organisaties hebben hun klachtenbehandeling bij het Tuchtcollege Makelaardij Nederland, het uitvoerend orgaan van de stichting, ondergebracht.

Het nieuwe Tuchtcollege is vanaf 1 januari 2012 operationeel en zal branchebreed gaan functioneren. Het staat alle organisaties die werkzaam zijn in demakelaardij en taxatiewereld vrij zich aan te sluiten.

Toelichting van VBO

Vice-president van de Rechtbank Den Haag en tevens voorzitter van het Tuchtcollege Makelaardij Nederland, mr. Christo Hensen: “Het nieuwe Tuchtcollege kan veel efficiënter werken. Maar nog belangrijker, met de oprichting van het nieuwe Tuchtcollege vergroten de aangesloten organisaties hun afstand tot het Tuchtcollege.

Hierdoor wordt de onafhankelijke positie van het nieuwe Tuchtcollege nog beter gewaarborgd. Zo wordt iedere schijn van partijdigheid vermeden.” Tot nu toe werden de klachten van de brancheorganisatie behandeld door het VBO Tuchtcollege. De klachten die bij de SCVM terecht kwamen, werden door de Commissie van Beroep beoordeeld.

Directeur VBO Makelaar, Hans van der Ploeg:

“Een branchebreed Tuchtcollege zorgt voor eenduidigheid in de uitspraken. Daarnaast kunnen we onszelf geld besparen. Alle betrokken partijen in het vastgoed kunnen zich aansluiten en zijn daartoe ook uitgenodigd. Ook de minister van Veiligheid en Justitie is op de hoogte gesteld van dit initiatief om de branche beter te laten functioneren.”

Voorzitter SCVM, mr. Wim van 't Hoff: “De SCVM staat voor kwaliteit en moet daarom de mogelijkheid bieden om een klacht in te dienen. De SCVM heeft dan ook van harte meegewerkt aan het tot stand komen van een centraal landelijk opererend tuchtcollege dat niet is beperkt tot een van de brancheorganisaties.”

Bron: Juridischdagblad.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit