Kern van de uitspraak
De minister van Veiligheid en Justitie moet advies vragen aan het Adviescollege Verloftoetsing tbs voor een beslissing op het verzoek tot onbegeleid verlof van de gedetineerde die tot levenslange gevangenisstraf is veroordeeld en in een tbs-kliniek is geplaatst. Na advies te hebben ingewonnen, moet de minister een besluit nemen over de aangevraagde machtiging tot onbegeleid verlof.

Achtergrond
De gedetineerde is op 14 oktober 1984 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens een schietpartij op 5 april 1983 in café ‘Het Koetsiertje’ te Delft. Daarbij zijn zes doden en enkele gewonden gevallen. Sinds 7 april 1983 is hij gedetineerd.

Tussen de toenmalige minister van Justitie en de tbs-kliniek zijn in juli 2001 afspraken gemaakt over opname en behandeling van de gedetineerde in een tbs-kliniek.
Op 20 juli 2001 heeft de minister aan de gedetineerde meegedeeld dat hij zou worden geplaatst in een tbs-kliniek. Op 31 augustus 2001 is hij in de kliniek geplaatst.
De gedetineerde is een aantal keren met begeleid verlof geweest. Dat begeleid verlof is zonder problemen verlopen.
Sinds 1 januari 2008 moet het Adviescollege Verloftoetsing tbs (Avt) aanvragen tot een verlofmachtiging inhoudelijk toetsen. Het Avt adviseert aan de minister, die de machtiging tot verlof moet geven.
Op 18 april 2008 heeft de kliniek een machtiging onbegeleid verlof aangevraagd.
De minister van Justitie heeft laten weten dat hij voorlopig niet zal voldoen aan het verzoek om te beslissen op deze aanvraag tot onbegeleid verlof. Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit