De rechtbank Amsterdam heeft vandaag vier verdachten veroordeeld tot 12 en 12,5 jaar gevangenisstraf wegens poging tot liquidatie van Marlon D.. De rechtbank houdt de vier mannen, bekend door de getatoeëerde Chinese tekens op hun rug, verantwoordelijk voor deze aanslag. Daarbij is in augustus 2009 vanuit een auto het slachtoffer meermalen beschoten. Het slachtoffer, dat door maar liefst 10 kogels werd geraakt, heeft de aanslag ternauwernood overleefd.

Zorgvuldige voorbereiding

De aanslag is langdurig en zorgvuldig voorbereid. De gangen van het slachtoffer zijn intensief nagegaan. Daarbij is gebruik gemaakt van meerdere gestolen voertuigen, voorzien van valse kentekenplaten. In de woning waaruit verdachten opereerden werd kort na de aanslag een wapenarsenaal aangetroffen. De bij de aanslag gebruikte auto is uitgebrand teruggevonden.
De rechtbank heeft niet vast kunnen stellen wie daadwerkelijk heeft geschoten, maar acht alle vier de verdachten schuldig als medepleger gelet op de bewuste en nauwe samenwerking bij de voorbereiding van de aanslag.
De koelbloedige wijze waarop getracht is het slachtoffer voor het oog van zijn vrouw en dochter van het leven te beroven en het feit dat verdachten geen enkel inzicht hebben gegeven in de motieven van de aanslag hebben geleid tot hoge straffen.

Onjuiste startinformatie

Gebleken is dat informatie die leidde tot de start van dit onderzoek onjuist was. Volgens de verdediging was die opzettelijk verstrekt en diende dat te leiden tot niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie. De rechtbank oordeelt dat deze onjuiste informatie abusievelijk is gegeven en niet bedoeld om de rechtbank te misleiden. Niet-ontvankelijkheid vindt de rechtbank een te zware sanctie. Wel legt de rechtbank om die reden een enigszins lagere straf op dan anders het geval zou zijn geweest. Verder ziet de rechtbank in het zware detentieregime aanleiding tot een lichte matiging van de straf. Dit laatste geldt niet voor de voortvluchtige Evert S. 

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit