Een voormalig advocaat krijgt een jaar gevangenisstraf en een geldboete van 65.000 euro voor heling en witwassen van crimineel vermogen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald. De straf is hoger dan de eis: de rechtbank neemt het de advocaat zeer kwalijk dat hij de belangrijke positie die hij in het rechtssysteem inneemt louter uit financieel gewin heeft misbruikt.

Op verzoek van een cliënte heeft de advocaat grote criminele geldbedragen aan het zicht van de justitiële autoriteiten onttrokken en in de legale economie gebracht. Deze cliënte was de moeder en enig erfgenaam van een man die in 1993 op gewelddadige wijze om het leven kwam en daarbij een omvangrijk vermogen achterliet. De moeder verzocht de advocaat het vermogen, dat op bankrekeningen in België en Luxemburg stond, te achterhalen. Daarna werd dit geld overgemaakt naar een Zwitserse bankrekening.

Crimineel geld

De rechtbank acht bewezen dat het geld van de overleden man van misdrijf afkomstig was, omdat eventuele legale inkomsten op geen enkele wijze het omvangrijke vermogen van de man kunnen verklaren. … Lees meer

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit