De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het zogenoemde aanwijzingsbesluit voor vliegveld Maastricht Aachen Airport in stand gelaten. Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag (27 juni 2012). In oktober 2011 stemden de minister en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu opnieuw in met het verruimen van de geluidszones rondom het vliegveld. Onder meer de gemeenteraad van Meerssen en Camping Oriëntal hadden de Raad van State gevraagd dit nieuwe besluit te vernietigen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Het is niet de eerste keer dat de Raad van State zich over de ontwikkeling van vliegveld Maastricht Aachen Airport uitspreekt. De toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat nam in december 2004 al een besluit over de indeling en het gebruik van het vliegveld, maar de Raad van State vernietigde dat besluit in februari 2008.
Geluid

Camping Oriëntal vreest dat recreanten haar camping zullen mijden als gevolg van de toename van de geluidsoverlast van het vliegveld. Naar het oordeel van de Raad van State is de toename van de geluidsbelasting niet zo groot dat de minister aan het bedrijfsbelang van de camping meer gewicht had moeten toekennen dan aan het belang bij de ontwikkeling van het vliegveld. Daarbij heeft de hoogste bestuursrechter in aanmerking genomen dat de camping op meer dan drie kilometer van de geluidszone van het vliegveld ligt en dat vliegtuigen op die locatie op een hoogte van meer dan 3.000 voet overvliegen.

Schadevergoeding

Wel heeft de Raad van State geoordeeld dat de gehele procedure rondom de aanwijzing van het vliegveld ruim vier jaar te lang heeft geduurd. Daarom moet het ministerie de camping een schadevergoeding betalen van € 4.500.
Gemeente Meerssen niet-ontvankelijk

De Raad van State heeft het beroep van de gemeente Meerssen niet-ontvankelijk verklaard. In de Crisis- en herstelwet is bepaald dat overheden onderling niet tegen elkaars besluiten kunnen procederen. Daarom was het voor de gemeente Meerssen niet mogelijk om beroep in te stellen tegen het aanwijzingsbesluit.

Regionale economie

Met het nieuwe aanwijzingsbesluit zijn de geluidszones rondom het vliegveld verruimd. Hierdoor kunnen er meer vliegtuigen opstijgen en landen. Volgens de minister en de staatssecretaris is de ontwikkeling van vliegveld Maastricht Aachen Airport van belang voor de regionale economie.

Bron: Rechtspraak.nl

Huis Advocaat Particulier

Huis Advocaat Zakelijk

Huis Advocaat Non Profit